Owsianka to doskonały wybór na zdrowe śniadanie, które da nam solidny zastrzyk energii, by zmierzyć się z codziennymi obowiązkami i zajęciami. Dzięki zawartości błonnika zapewni uczucie sytości na długi czas i przyspieszy metabolizm, co jest świetną wiadomością dla osób będących na diecie. Jednak warto po nią sięgnąć niezależne od tego, czy jesteśmy na diecie, czy też nie. Ma dobroczynny wpływ na zdrowie, kondycję skóry, włosów i paznokci. To śniadanie mistrzów w każdej możliwej formie: z bogactwem owoców, nietuzinkowym połączeniem różnych dodatków, prostocie wytrawnego posiłku czy magii ponadczasowych aromatów. Pozwala urozmaicić codzienną dietę i zaspokoić nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.

Jak przygotować owsiankę?

Wśród różnych sposobów przygotowywania największą popularnością cieszy się owsianka na mleku i owsianka na wodzie. W przypadku mleka może to być zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Wybierając płatki owsiane najlepiej sięgnąć po płatki zwykłe lub górskie. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania, możemy wybrać płatki błyskawiczne, które wystarczy zalać wrzątkiem. Płatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Czas gotowania różni się w zależności od wybranego rodzaju płatków, jednak zwykle nie jest on dłuższy niż 15-20 minut. Stosunek płatków do płynu powinien wynosić 1:2, czyli jedna porcja płatków na 2 porcje wody bądź mleka. Jeżeli po ugotowaniu konsystencja naszej owsianki nie jest satysfakcjonująca, możemy dodać jeszcze odrobinę płynu. Całość wieńczą wybrane przez nas dodatki w postaci orzeźwiających owoców, chrupiących orzechów czy aromatycznych przypraw.

Najczęściej popełniane błędy podczas jej przygotowania

Być może jesteś jedną z tych osób, która kiedyś zraziła się do owsianki i na długie miesiące zapomniała o jej istnieniu. Warto znaleźć winowajcę tego stanu rzeczy i zacząć swoją przygodę z owsianką od nowa. Klasyczne błędy w jej przygotowaniu to:

  • dodawanie cukru oraz soli – powoduje to zniwelowanie prozdrowotnych właściwości owsianki. Cukier z powodzeniem zastąpimy miodem czy owocami. Jeżeli chcemy podkreślić smak owsianki, sięgnijmy po przyprawy i zioła, takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir czy mięta
  • gotowanie – przypalone lub rozgotowane płatki, zbyt gęsta lub zbyt rzadka konsystencja to częsty problem. Jest jednak łatwy sposób, by tego uniknąć. To przygotowanie tzw. nocnej owsianki. Wystarczy wieczorem zalać płatki wodą bądź mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu płatki napęcznieją, ale pozostaną chrupkie i nie będą posklejane ze sobą
  • źle zbilansowany posiłek – nawet w przypadku owsianki na słodko warto dodać dobre źródło białka i tłuszczu. W przeciwnym wypadku spowodujemy szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie również jego szybki spadek. Uczucie głodu pojawi się dość szybko po spożyciu takiego posiłku. By zapewnić pełnowartościowe białko, sięgnijmy po jogurt naturalny, maślankę, kefir czy chudy twaróg. Dobrym źródłem tłuszczu będą natomiast orzechy, nasiona i pestki
  •  nieodpowiednio wybrane płatki – zrezygnujmy z gotowych mieszanek i wybierzmy najmniej przetworzone płatki, które będą bazą dla przygotowania śniadania. Mogą to być płatki owsiane, ale także kukurydziane, ryżowe czy gryczane.
  • Niewłaściwy dobór owoców – jeżeli chorujemy na cukrzycę, zwróćmy uwagę, by były to owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak: malina, truskawka, gruszka, grejpfrut, brzoskwinia. Jeżeli chcemy uniknąć mdłego smaku, nie wybierajmy bananów, mango czy awokado.

Z czym jeść owsiankę?

Różnorodność dostępnych w internecie przepisów może przyprawiać o zawrót głowy. Jak więc wybrać odpowiednie dodatki, by danie było dobrze zbilansowane, smaczne oraz pożywne? Pamiętając o wymienionych wyżej wskazówkach, dodajmy źródło białka i zdrowych tłuszczów. Wybierzmy ulubione orzechy, pestki, nasiona, owoce i warzywa. Nie zapomnijmy też o mleku, napoju roślinnym czy jogurcie. Możemy dodać owocowe soki, czekoladę, masło orzechowe czy miód. Jeżeli jesteśmy zwolennikami owsianki na słono, wypróbujmy połączenie koziego sera i tymianku, wykorzystajmy mozzarellę, pomidory i świeżą bazylię czy też jajka i szpinak.

Właściwości płatków owsianych

Płatki owsiane to źródło węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Wybierane zwykle na pierwszy posiłek, pozwolą efektywnie rozpocząć dzień i pobudzą nasz metabolizm. Dzięki zawartości błonnika zaspokoją zapotrzebowanie kaloryczne na długie godziny oraz ułatwią proces trawienia. Znajdujące się w płatkach owsianych nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewniają prawidłową pracę komórek organizmu i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Owsianka reguluje również poziom cukru we krwi, obniża stężenie cholesterolu, niweluje zgagę i nadkwasotę. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a zawarte w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki. Ale to nie koniec jej niezwykłych właściwości. Do tej długiej listy należy bowiem dodać, iż owsianka działa także pozytywnie na psychikę. Chroni przed depresją, eliminuje rozdrażnienie oraz zapewnia dobre samopoczucie.

Zastosowanie w kosmetyce

Owies to także pożądany składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak: kremy, toniki czy produkty do demakijażu. Doskonale koi i nawilża skórę, wzmacnia jej barierę ochronną oraz zapobiega podrażnieniom. Dzięki zawartości polifenoli, działa przeciwutleniająco i tym samym opóźnia procesy starzenia się. Płatki owsiane mogą być wykorzystywane do walki z trądzikiem, gdyż mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Doskonale sprawdzają się w przypadku oparzeń słonecznych, przynosząc skórze natychmiastową ulgę. Owies jest również z powodzeniem stosowany w szamponach i odżywkach do włosów. Jest szczególnie pomocny w przypadku włosów suchych i zniszczonych. Działa nawilżająco i odżywczo, zauważalnie poprawiając ich kondycję. Eliminuje łupież oraz normalizuje wydzielanie sebum. Jeżeli chcemy wypróbować domową kurację owsianą, możemy wykorzystać płatki owsiane i samodzielnie wykonać interesujące nas kosmetyki.