Wzbogać swoją kulinarną wiedzę o niezbędne informacje dotyczące warzyw korzeniowych. Skrywają one w sobie więcej niż może Ci się zdawać. Czytaj uważnie!

Czym są warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe rosną pod ziemią, u podstawy rośliny. Technicznie rzecz biorąc, nie wszystkie są korzeniami; niektóre są bulwiastymi naroślami, które magazynują składniki odżywcze, aby zasilić roślinę w chłodniejszych miesiącach. Przykładami są cebule (koper włoski, cebula), bulwy (seler korzeniowy), kłącza (imbir, kurkuma), korzenie palowe (buraki, marchew, pasternak), korzenie bulwiaste (słodkie ziemniaki) i bulwy (ziemniaki). Cebulki, korzenie i bulwy wchłaniają wodę i składniki odżywcze, którymi odżywiają się pozostałe części rośliny. Dzięki tym składnikom odżywczym są one dla nas źródłem wielu niezbędnych składników.

Korzyści zdrowotne płynące z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw na świecie. Chociaż każdy korzeń ma swój własny zestaw korzyści zdrowotnych, mają one wiele wspólnych cech. Ponieważ warzywa korzeniowe rosną pod ziemią, wchłaniają one dużą ilość składników odżywczych z gleby. Zawierają duże ilości antyoksydantów, witaminy C, B, A i żelaza, które pomagają oczyścić organizm. Każda dieta post warzywno-owocowy nie obejdzie się bez tych właściwości. Są również wypełnione wolno spalającymi się węglowodanami i błonnikiem, które sprawiają, że czujesz się syty, pomagają regulować poziom cukru we krwi i układ trawienny. Ten czynnik, plus wysokooktanowe składniki odżywcze i niska kaloryczność sprawiają, że warzywa korzeniowe są doskonałe dla osób, które starają się schudnąć lub po prostu zachować zdrowie. Warzywa korzeniowe mają działanie wspomagające walkę z chorobami, odporność i energię, a także są niezwykle wszechstronne w kulinariach.

Jaki jest najlepszy sezon na warzywa korzeniowe?

Większość warzyw korzeniowych jest dostępna przez cały rok, ale ich szczyt sezonu przypada na okres od jesieni do wiosny, z wyjątkiem buraków, które są najlepsze od lata do jesieni. W sezonie warzywa korzeniowe mają głębszy, słodszy smak i są bardziej soczyste, jednakże są to jedne z tych roślin, które wydają się być niezmiennie doskonałe przez cały rok.

Jak wybierać warzywa korzeniowe?

Wybieranie dobrych warzyw korzeniowych jest przeciwieństwem wybierania dobrych owoców – im twardsze, tym lepsze. Korzenie powinny być gładkie, bez uszkodzeń i obić. Wybierając korzenie z zielenią (np. buraki), upewnij się, że łodygi i liście są twarde i jasne.

Jak przechowywać warzywa korzeniowe?

Nie musisz mieć piwnicy, aby kupić warzywa gruntowe i cieszyć się ich smakiem, jednak najlepiej przechowywać je w chłodnym, ciemnym i wilgotnym miejscu. Gdy przechowujesz je w lodówce, trzymaj korzenie w papierowej lub plastikowej torbie w schowku. Przechowywanie ich bez przykrycia powoduje, że miękną i szybko się psują.

Najpopularniejsze warzywa korzeniowe

Większość osób słysząc o warzywach korzeniowych przed oczami ma najbardziej popularną marchewkę. I słusznie! Jednak chcemy poszerzać horyzont i przedstawiamy poniżej listę najciekawszych i zdrowy shc warzyw, które rosną pod ziemią.

Bataty

Jedne z najbardziej użytecznych, przyjaznych i smacznych, słodkie ziemniaki i bataty są świetne w postaci puree, zupy, muffinów, ciasteczek, naleśników i wielu innych. Mogą być używane zarówno w słodkich i pikantnych potrawach i bardzo dobrze komponują się z mlekiem kokosowym, miodem, syropem klonowym, pomarańczą, cynamonem, imbirem, orzechami pekan, nerkowcami, orzechami włoskimi, rodzynkami i curry.

Buraki

Okrzyknięte jako superfood, buraki są jednym z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Są pełne beta-karotenu i betalain, które są przeciwutleniaczami i mają silne działanie przeciwzapalne. Buraki mają ziemisty, słodki smak, a najlepsze są pieczone, gotowane na parze lub surowe i rozdrobnione. Cytrusy (szczególnie pomarańcze lub mandarynki), borówki, kozi ser, orzechy włoskie, mielony kminek, cynamon i tahini są doskonałym uzupełnieniem dla buraków.

Pasternak

Pasternak ma cynamonowy smak i przypomina duże białe marchewki. Jest twardszy niż marchew i ma głębszy, ciepły smak. Pasternak najlepiej nadaje się do zup, puree lub cienko poszatkowany w formie pasternakowych plasterków. Pasternak doskonale komponuje się z gałką muszkatołową, śmietaną i tymiankiem.

Rzepa

Rzepa ma wszechstronne zastosowanie, a jej smak jest bardzo subtelny, co sprawia, że świetnie nadaje się do łączenia z warzywami o mocniejszym smaku. Świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia lub jako składnik warzywnych dań. Możesz też łączyć rzepę z ziołami lub używać jej w pomidorowych sosach jako przełamanie smaku.

Marchewki

Chrupiące i słodkie marchewki są prawdopodobnie najpopularniejszymi warzywami korzeniowymi, ze względu na to, że są idealne do jedzenia także na surowo. Dobrze komponuje się z każdym warzywem, zarówno gotowanym, jak i surowym, i może być łączona z dowolnymi przyprawami i ziołami. Jest to wszechstronne warzywo, obecne w każdym polskim domu.

Cebula i czosnek

Toczy się dyskusja na temat tego, czy cebula i czosnek są prawdziwymi warzywami korzeniowymi, czy też nie, ponieważ są to cebulki i nie rosną tak głęboko jak większość innych korzeni. Cebula i czosnek są powszechnie stosowane w kuchni, ponieważ dodają one wiele smaku do każdego dania, zarówno surowego, jak i gotowanego. Oba są uważane za warzywa zdrowe dla serca, zwiększają krążenie i działają przeciwzapalnie.

Imbir

Imbir, podobnie jak buraki, jest korzeniem o wielkiej mocy ze względu na swoje naturalne właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i detoksykacyjne. Dzięki słodkiemu, pikantnemu i zarazem wyrazistemu smakowi, imbir może być stosowany w wielu różnych potrawach i napojach. Imbir jest najczęściej stosowany w potrawach kuchni azjatyckiej, obok mleka kokosowego i różnych warzyw, ale jego zastosowania są praktycznie nieograniczone.