W diecie osób z autyzmem bardzo ważne jest zaspokojenie niezbędnych potrzeb żywieniowych. jednak istnieją działania, które znacząco mogą wspierać życie z autyzmem, poprawiając jego komfort.

O autyzmie

Autyzm jest złożonym schorzeniem. Osoby ze spektrum autyzmu mają następujące cechy:

  • Trudności w komunikacji społecznej, na przykład trudności ze zrozumieniem tego, co się mówi i trudności w wyrażaniu siebie, jak również trudności w interakcji społecznej, takie jak brak zdolności do interpretowania tego, co czują inni lub do wyrażania własnych uczuć.
  • Wykonywanie powtarzających się ruchów, takich jak machanie rękami lub kołysanie się, a także zachowania ograniczające, w związku z czym nie lubią zmian, ale czują się bezpieczniej, kiedy są w stanie trzymać się znanych im rutynowych czynności.

Oprócz tych głównych cech, osoby ze spektrum autyzmu często mają niektóre lub wszystkie z poniższych:

  • Posiadanie ” specyficznych zainteresowań”, które absorbują ich uwagę i są dla nich bardzo ważne
  • Nadwrażliwość lub niedowrażliwość na światło, dźwięk, smak, dotyk lub węch
  • Są bardzo niespokojne, ponieważ trudno im zrozumieć, co się dzieje lub co może się wydarzyć za chwilę.
  • Miewanie napadów złości lub nagłe zamykanie się w sobie. Oba te zjawiska są spowodowane przez uczucie przytłoczenia, albo przez przeciążenie sensoryczne, albo kiedy poziom niepokoju jest większy niż to, z czym mogą sobie poradzić.

Jak pomóc osobom zmagającym się z autyzmem?

Nie ustalono jednej przyczyny, choć wskazuje się na czynniki genetyczne, neurorozwojowe i środowiskowe. Coraz częściej autyzm jest postrzegany raczej jako odmienność i część neuroróżnorodności niż jako zaburzenie. Chociaż nie można go „wyleczyć”, istnieją sposoby wspierania osoby z autyzmem w rozwiązywaniu wszelkich trudności, jakie może ona napotkać. Jednym z takich sposobów  jest stosowanie odpowiedniej diety.

Dieta w autyzmie

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że interwencje w zakresie odżywiania i stylu życia mogą być bardzo pomocne dla dzieci z autyzmem. Na przykład, wiele dzieci i nastolatków ma poważnie zaburzone trawienie, więc przywrócenie równowagi w jelitach jest kluczowym zagadnieniem z punktu widzenia żywienia. Poniżej podano również ważne czynniki żywieniowe i czynniki związane ze stylem życia, które należy rozważyć:

  • zrównoważenie poziomu cukru we krwi – dobrze sprawdzi się dieta niskowęglowodanowa
  • narażenie na metale ciężkie (takie jak aluminium i rtęć)
  • wykluczenie dodatków do żywności
  • zidentyfikowanie alergii pokarmowych, takich jak gluten i nabiał
  • rozwiązanie problemu niedoborów składników odżywczych
  • zapewnienie optymalnego spożycia niezbędnych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3.

Zdrowie układu trawiennego

Badania zidentyfikowały możliwy związek pomiędzy brakiem równowagi w składzie mikroflory w jelitach dzieci z autyzmem. Może to być związane z takimi objawami, jak drażliwość i zmniejszona zdolność koncentracji, spowodowana dyskomfortem w wyniku problemów trawiennych, takich jak zaparcia i/lub biegunki. W szczególności, wielu rodziców dzieci autystycznych zgłasza, że ich dziecko otrzymywało wielokrotne lub długotrwałe dawki antybiotyków, na infekcje ucha lub dróg oddechowych, w ciągu pierwszego roku życia, przed zdiagnozowaniem autyzmu. Antybiotyki o szerokim spektrum działania zabijają zarówno dobre, jak i złe bakterie w jelitach, i to może być powodem, dla którego dzieci autystyczne często mają nieprawidłowości w pracy jelit.

Odpowiednia suplementacja

Jeśli dziecko ma autyzm, przywrócenie zdrowych jelit jest bardzo ważne. Można zacząć prosto, pod nadzorem lekarza, od uzupełnienia enzymów trawiennych i podawania probiotyków, aby przywrócić równowagę bakterii jelitowych. Oba środki mogą pomóc przywrócić równowagę w przewodzie pokarmowym i promować normalne wchłanianie. Ostatnie badanie wykazało, że środki te przyniosły pozytywne wyniki kliniczne u dzieci z autyzmem

Kluczowe działanie – probiotyki

Kluczem do trawienia jest posiadanie zrównoważonej równowagi bakteryjnej jelit. Oznacza to dużą ilość korzystnej flory jelitowej i niższy poziom niekorzystnych szczepów. Jak już wcześniej wspomniano, antybiotyki mogą zaburzać równowagę flory. Ponadto dzieci, które nie były karmione piersią, mogą mieć mniej szczepów korzystnych bakterii w porównaniu z dziećmi karmionymi piersią.  Dlatego zwykle konieczna jest suplementacja probiotyków w celu zwiększenia obecności pożytecznych bakterii jelitowych. Najważniejszymi szczepami są Lactobacillus Acidophillus i Bifidobacter. Saccharomyces boulardii, choć technicznie rzecz biorąc jest drożdżakiem, a nie bakterią, jest kolejnym ważnym czynnikiem, który powinien być obecny w jelitach, szczególnie jeśli w badaniu śliny stwierdza się niski poziom wydzielniczej IgA.

Suplementacja enzymami trawiennymi

Enzymy trawienne zapewniają pomoc, pomagając w rozkładzie pożywienia, dzięki czemu składniki odżywcze są bardziej dostępne do wchłonięcia i odciążają układ trawienny, podczas gdy on odzyskuje siły. Aminokwas glutamina jest ważnym składnikiem odżywczym wspomagającym leczenie jelit, ale może być przeciwwskazany w autyzmie, ponieważ niektóre osoby z autyzmem mają problemy z deaminacją białek, co może prowadzić do produkcji i gromadzenia się amoniaku.

Zwiększ ilość kwasów omega-3

Niedobory niezbędnych tłuszczów są powszechne u osób z autyzmem. Liczne badania wykazały, że niektóre dzieci autystyczne mają defekt enzymatyczny, który usuwa niezbędne tłuszcze z błon komórkowych mózgu szybciej niż powinien. Oznacza to, że osoby z autyzmem prawdopodobnie potrzebują większego spożycia niezbędnych tłuszczów. Stwierdzono, że suplementacja EPA, która może spowolnić aktywność wadliwego enzymu, klinicznie poprawiła zachowanie, nastrój, wyobraźnię, mowę spontaniczną, wzorce snu i koncentrację u dzieci autystycznych. Od tego czasu przeprowadzono badania kliniczne testujące suplementację omega-3, które wykazały, że u dzieci z autyzmem, którym podawano suplementy z kwasami n-3, odnotowano poprawę w zakresie objawów takich jak nadpobudliwość, zdolności społeczne, koncentracja, drażliwość i agresja.